• Hope Molle - de ster van Hambaken die meidenvoetbal doet leven

  Hope Molle, twaalf jaar oud en al een rolmodel, brengt meidenvoetbal tot leven op de pleintjes van Hambaken. Als lid van de beroemde Bossche voetbalfamilie Molle, heeft ze het voetbal met de paplepel ingegoten gekregen. Haar helden? Esmee Brugts en Lieke Martens. Maar nu is Hope zelf een inspiratiebron: "Meiden en jongens moeten gelijke rechten hebben."

  De rechtsmidden van Emplina traint vier keer per week op de club, maar haar favoriete plek is het Gelijke Kansen Plein bij de BBS Hambaken. "Vroeger ging ik naar het basketbalveldje, maar dat was niet zo goed en ver fietsen," zegt ze. "Op het mooie voetbalplein bij de school zijn altijd kinderen die willen voetballen, minstens een stuk of tien en we maken eigenlijk nooit ruzie."

  De sfeer op het plein is geweldig. "We laten de drie beste spelers teams kiezen, zodat het eerlijk blijft. Om de twee goals wisselen we," legt Hope uit. Haar populariteit en talent zijn bekend: "Jongens spelen harder en fysieker, maar dat maakt mij sterker," zegt ze met een glimlach.

  Zittend in groep 8 van basisschool De Duizendpoot, vliegt Hope bijna uit. Nu nog even afwachten of ze wordt toegelaten tot de topsportklas van Rodenborch. Haar talent staat vast en zal niet de doorslag geven, haar voorkeur om liever met meiden dan met jongens te spelen wellicht wel. Op de vraag of ze heeft nagedacht over wat te doen als het niet doorgaat, antwoordt ze vol overtuiging: “Ik kom er toch wel, met of zonder jongens.” Dat is ook de tip die ze andere kinderen wil meegeven: “Je moet nooit opgeven en altijd je doelen blijven volgen.”

  Hope kijkt veel naar voetbal op tv en leert van de profs: "Ik leer van hoe ze overspelen, snelheid maken en naar de hoeken gaan." Haar droom? Spelen voor de Oranje Leeuwinnen. Maar als dat niet lukt, heeft ze een plan B: "Dan wil ik ondernemer worden. Een eigen sportwinkel lijkt mij ook leuk."

  Nieuwsgierig naar het hele verhaal? Lees het vanaf 26 juni in het magazine Hambaken.