VERTROUWENSCONTACTPERSOON
RKVV Emplina wil een gezellige voetbalvereniging zijn, waar iedereen met plezier voetbalt en zich thuis voelt. Hierbij hoort ook een veilige omgeving.
Dat betekent dat we met elkaar binnen de vereniging er alles aan doen om ongewenste omgangsvormen, zoals bijvoorbeeld pesten, agressie en geweld, discriminatie en seksuele intimidatie te voorkomen.
De praktijk binnen diverse sportverenigingen heeft uitgewezen dat er helaas ook momenten en gebeurtenissen zijn waarbij grensoverschrijdend gedrag niet kon worden voorkomen. Wat voor de één misschien een grapje is, kan voor de ander ongewenste omgangsvorm zijn. Het mooiste zou zijn dat degene direct wordt aangesproken op het gedrag dat als ongewenst wordt ervaren. Dat blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk. In zulke gevallen is het goed om bij een persoon terecht te kunnen die niets doorvertelt en die een geheimhoudingsplicht heeft. Een persoon die luistert en die niets doet zonder eerst te overleggen met degene die de melding heeft gedaan. Zo iemand heet een vertrouwenscontactpersoon.
Indien jij als lid, ouder, vrijwilliger of gast van onze vereniging last hebt van ongewenst gedrag, dan kun jij contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon.
Het bestuur heeft besloten om een vertrouwenscontactpersoon bij de vereniging aan te stellen. Cato Nijhuis is bereid gevonden om deze taak op zich te nemen. Wij zouden het fijn vinden om met een tweetal vertrouwenscontactpersonen te werken. Mocht je interesse hebben, meld je dan bij de voorzitter (voorzitter@emplina.nl). Emplina ondersteunt deze functie door je ook een opleiding aan te bieden hiervoor die gesteund wordt vanuit het gemeentelijke Bossche netwerk in de sport.
De taken van de vertrouwenscontactpersoon:
- Biedt een luisterend oor
- Geeft raad en verwijst door naar geschikte hulp
- Registreert (anoniem) meldingen en maakt jaarlijkse rapportage (anoniem) voor het bestuur van de vereniging
- Geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur van de vereniging ter voorkoming van grensoverschrijdend gedrag.
De vertrouwenscontactpersoon heeft een geheimhoudingsplicht en behandelt elke klacht vertrouwelijk. Dat betekent dat hier alleen met derden over wordt gesproken met toestemming van de melder.
Wanneer er sprake is van (verdenking) van misdrijven zal de vertrouwenscontactpersoon ook zonder toestemming van de melder de politie of een andere instantie inschakelen zonder daarbij melding te maken van de naam van de melder. De vertrouwenscontactpersoon is gebonden aan de meldplicht seksuele intimidatie onder het sporttuchtrecht.
Wat is grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag in de sport gaat over discriminatie, intimidatie (agressie, geweld), machtsmisbruik, pesten, doping, drugs en alcohol, integriteit, matchfixing en seksuele intimidatie.
Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin die door de persoon die het ondergaat als ongewenst wordt ervaren en plaatsvindt in de context van de sport.